Om Rasen
Bichon Havanais

Allmänt om rasen
Rasen härstammar från medelhavsregionen där den varit spridd längs Italiens och Spaniens kuster. Man tror att denna ras kom till Cuba för länge sedan med Italienska sjökaptener på långfärd.
Rasen Bichon Havanais registrerades för första gången  i Sverige 1988. Många allergiker har turen att tåla denna trevliga ras. Dom fäller inte men kräver en hel del pälsvård.

Allergi
Det finns ingen allergisäker ras. Men det finns dom som är mer allergivänliga, dit hör bland annat Havanaiserna och Cottarna.
Besvären består oftast av snuva, klåda i näsa och ögon, nysningar och rethosta. Många får astma, eller kliande utslag om hunden slickar på huden.
Många tror även att om hunden bara har en speciell pälsstruktur så fungerar det, men så är det inte. Det är mot äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar , saliv och urin som man reagerar. Det har länge varit känt att det viktigaste allergenet hos hund är gemensamt för alla raser. Men olika hundraser producerar olika mycket av detta huvudallergen. Både Havanaiserna och Cottarna har visat sig vara mer allergivänliga än många andra raser. Och många allergiker har inte några problem alls med dessa raser. Om du är känslig eller allergisk så tänk på att städa och tvätta ofta. Bada din hund regelbundet, tänk på att kroppsvätskor saliv och urin orsakar symtom. Tvätta händerna när du klappat hunden. Man kan också ha en allergifri zon i hemmet, tex sovrummet.

Storlek
Havanaisen skall vara lite och robust men ändå elegant som till sin kroppsbyggnad är något längre än hög.
Storlek 23-27 cm i mankhöjd.

Pälsen
Havanaisen finns i flera färger och färgkombinationer tillexempel vit, beige, sobel, guld, svart, creme  mm.
Det är lagom att borsta hunden ca var tredje dag,  förutom när den byter päls vid 6 - 12 månader då får man gå igenom pälsen oftare.
Börja med att lägga hunden på ett bord, tänk på att aldrig lämna hunden ensam, den kan trilla ner och skada sig. Lägg hunden på sidan innan du börjar borsta och kamma. Spraya i balsamspray över pälsen. Kamma aldrig i en torr päls, det sliter i onödan.Jag brukar först kamma hela ena sidan sedan hela andra sidan, sist tar jag bringan och ansiktet. Jag avslutar med att sätta i en fin klämma och vips blev det en helt ny vovve.
Glöm inte godis och beröm när hunden har varit duktig och legat stilla så länge.
Tänk på att det är under ullen som filtar ihop sig till stora tover ända inne vid skinnet om man inte kammar regelbundet. Kamma alltid inneifrån och ut. Har hunden tjock päls så kamma i lager efter lager. Glöm inte armhåler, ljumskar, tassarna och bak öronen. Det är ställen som det lätt bildas tover på. Om det bildas en tova så brukar jag spraya lite tovutredning sedan försöker jag dela den med fingrarna så mycket jag kan. Sedan borstar jag ut tovan och till sist använder jag kammen.


Bad
Det är lagom att bada sin hund var 10 - 14 dag. Innan man badar sin hund skall den alltid vara tovfri för annars blir det mycket värre efter badet.
Glöm inte att stoppa in fetvadd i öronen innan bad så slipper öronen att bli fulla av vatten. Blöt först upp hunden riktigt ordentligt, ta det försiktigt i ansiktigt och over nosen. Massera in schampot ordentligt, skölj av noga. Sätt i balsam i pälsen och låt det verka i ca 5 minuer, sen sköljer du av ordentligt igen. Krama ur vattnet ur pälsen med en handuk, gnugga inte. Föna hunden torr. Tänk på att inte ha det för varmt så att hunden inte bränner sig.

Klor
Klipp klorna på din hund ofta. Klipp gärna efter bad då är klorna lite mjukare. Klipp hellere ofta och lite, pulpan växer med ut om man väntar för länge. Har du en valp så ova att klippa klorna en gång i veckan, var bestämd den kommer att vänja sig.

Öron
Kolla öronen regelbundet så att det inte luktar illa i örat. Dra bort päls som växer inne i örongången, använd fingrarna eller en pincett, men var försiktig så du inte skadar. Sköter du inte öronen så kan det leda till öroninflamation.

Tänder
Vid ca 4 månader börjar valpen byta tänder kontrollera att alla tänder släpper när dom nya kommer. Valpen har 28 mjölktänder och som vuxen 42 st. borsta gärna tänderna på din hund så motverkar du tandsten. Man kan skrapa bort eventuell tandsten med en tandstens-skrapa eller gå till vetrinären och få det borttaget.

Mat
Jag ger mina hundar ett foder som heter Nuttra Nuggets som finna att köpa i djuraffärerna. Våra valpar får uppblött Nuttra plus A-fil 4 gånger per dag. Vid ca fyra månader ökar man mängden mat och ger tre gånger per dag, vid ca 7 - 10 månader ge två mål om dagen. Men det är mycket individuellt vad valpen önskar. Ge gärna hunden torrfoder som inte är uppblött ibland, det är bra för tänderna.


Hundens budord
  • Jag lever i ungefär 15 år.
  • Varje gång du lämnar mig, betyder sorg för mig.
  • Ge mig tid att förstå vad du begär av mig. Gör mig lycklig, du är hela mitt liv.
  • Var inte arg på mig för länge åt gången och lås inte in mig som straff.
  • Du har ditt arbete, dina vänner, dina nöjen. Jag har bara dig.
  • Tala med mig fastän jag inte förstår orden; jag blir glad bara över att höra din röst.
  • Kom ihåg att jag aldrig kan glömma hur du är mot mig.
  • Innan du slår mig, kom ihåg att mina tänder kan krossa din hand, men jag använder inte min styrka mot dig.
  • När du blir irriterad på mig för att du har mycket att göra,så tänk på att jag kanske är sjuk, har ont i magen, är trött eller deppig.
  • Ta hand om mig när jag blir gammal. Kom ihåg, du blir också gammal.
  • Var hos mig när jag har det svårt, allt blir lättare bara jag har dig.
Jag älskar dig.  
Din hund.